AM4 oppgradering

Bedriften AMD har sist lansert sin ny generasjon av CPU serie 7000 sammen med Zen4 kjerner. AMD plattform AM4 som jeg har gå dermed ut. Det er på tid å oppgradere den gamle dagens hovedkort for den siste gangen. PCen min kjøpte jeg i 2020 og grafikkkortet ble oppgradert fra NVIDIA 1060 til 3060 RTX i 20201.
Akkurat består PCen av:

  • Hovedkort: MSI 550-APRO So.AM4
  • CPU: AMD Ryzen 5 3600
  • NVIDIA 3060 RTX
  • 32 GB minne
  • og flere harddisker

Egentlig var jeg fornøyd med PCen. De fleste spillene løper egentlig ganske bra. Men av og til la jeg merke til at PCen kunne ha litt mer kraft. Blant annet beregninga av teksturalgoritme til dataspill på Steam kunne være raskere. Mer stabile bilder per sekund er alltid bra også. Riktig?
Derfor har jeg kjøpt meg en ny brikke som virker sammen med hovedkortet mitt. Min valg falt på AMDs Ryzen7 5800X3D. Brikken har 8 kjerner. Den kjører på 4.5GHz maksimal opptur og 3.4GHz er den standard hastigheten. CPUen koster 319€ i Tyskland. Det tilsvarer cirka 3625 kroner.


Installasjon og først inntrykk

Installasjonen gikk bra og uten et problem. Jeg brukte kjøleren som jeg allerede hadde. Den hetter Pure Rock 2 Black fra bequiet!. Kjøleren har kapasitet til 150W TDP. Det er nok siden brikken bruker bare 105W.

Jeg har bare prøvd ut fastmerke som finnes i spillet Horizon Zero Down. Resultatet er litt skuffende. Men det er bare det første inntrykket. Når det gjelder temperatur har jeg sett siden jeg skriver på sensoren. Det er sikkert verken nøyaktig eller en skikkelig test. Det er fra praksis.
I motsetning til Ryzen5 3600 med 65W (utenfor dataspill cirka 37°) blir den nye varmere. Temperaturen pendler gjennom 36 og 42 varmegrader. Når det gjelder spill gikk brikken ikke så høyt. Da var det så vidt mellom 60-72.

Jeg har allerede lest om hvordan det er mulig å forbedre ytelse. Det vil jeg prøve ut senere.
Stort sett synes jeg at PCen igjen på en god stand igjen. Hvis ikke noe går i stykke kan den holde de neste årene. En oppgradering av grafikkort blir ikke en tema så rask siden prisene er fremdeles for høyt.

Dodger

Publisert av Dodger

Jeg begynte å spille dataspill for mer enn 30 år siden. I 2017 avsluttet jeg med Windows 7 og byttet komplett til Linux.

Legg igjen en kommentar

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.